Illustrasjonsfoto: Hester på et versatility ranch horse stevne i en småby i fjellene i Colorado.

Bli redd-listen
Det sies at hester er redde for bare to ting: Ting som beveger seg, og ting som ikke beveger seg. Konklusjonen blir vel at hester er naturlig redde for mange ting. 😅 De har rett og slett en generelt lav terskel for å føle frykt kontra veldig mange andre dyrearter.

En ting som er fascinerende med hester, er deres evne til å plukke opp detaljer. Det er ofte denne evnen som skaper utfordringer, det at hesten reagerer på små detaljer i en situasjon som vi mennesker ofte ikke oppfatter som noe store greier i det hele tatt.
Vi har gjerne en idé om hva hester burde være redde for som ikke alltid stemmer overens med hestens egen oppfattelse. Det er lett for oss å tenke at hester feks. er redde for store, bråkete biler eller andre ting som vi selv kanskje også synes er skumle.
Men ofte er det helt andre ting som gjør hester redde.
Her har jeg satt sammen en en liste over ting som mange hester er skeptiske for. Den er insiprert av arbeidet til Temple Grandin rundt det å hjelpe folk med å forstå hvordan andre dyrearter oppfatter verden annerledes enn oss.
Ting hester ofte reagerer på:
Selvfølgelig er det mange individuelle ting ulike hester reagerer på. Tanken med denne listen er å påminne oss om at ting som ofte oppleves skummelt for hesten, veldig ofte har med hvordan deres sanser tar inn og prosesserer inntrykkene i omgivelsene. Og dette skjer på et helt annet nivå enn det vi mennesker implisitt forstår.
Jeg tror vi har godt av å bli påminnet dette, sånn at vi har best mulige forutsetninger for å se situasjonene fra hestens perspektiv.
Har du noe du vil legge til denne listen?
Hei Trine!
Som vanlig; godt gjennomarbeidet. MEN: jeg savner litt om hvordan vi – sammen med hesten – skal «komme over» alle de «farlige» tingene!
Som islandshest-fan, har jeg kunnet oppleve (mest på Ísland) at hester vokser opp i til dels store flokker. Det å rett og slett være sammen med andre hester fra barnsben av er en viktig del av det å bygge opp trygghetsfølelse. Det å vokse opp i og leve i flokk er rett og slett en del av hestens natur. Når dette mangler, «lærer» ikke hesten noe fra andre hester. Derfor; et liv i flokk gjør hester mer naturlig selvsikre.
Du skriver om hestens evne til å få med seg andre individers følelser – herunder menneskers utrygghet. Med en hesteeier som er redd og en hest som har sin eier som (eneste) forbilde, er det rett og slett helt normalt at slike hester blir generelt mer skeptiske.
Det hører vel også hjemme her litt om hvordan hester skal tilvennes nye ting rundt dem. Kan jeg da dele følgende opplevelse: Jeg (og hesteflokken vår) har krysset Ísland på en ukes-tur tvers over Ísland mange ganger. På en tur kommer vi til en hytte der det ved siden av hytta er et lite hus med det dieselaggregat. Hestene hadde jo vennet seg til det. Det var ikke det minste skummelt. Men; så kommer vi dit og hytteverten starter opp aggregatet akkurat idet vi passerer …. Da ble kaotisk! Men etter å ha fått lov å løpe litt unna, stoppet hestene opp. Vi snudde hestene mot dette nå plutselig skumle huset. Min islandske kollega sier: “Við stöndum hér í smá stund. Leyfðu bara hestunum að hafa tíma til að hugsa» («Vi står her. La bare hestene ha tid til å tenke …”)
Så beveget vi hestene fram mot huset. Og hver gang vi de stoppet, hadde vi tenkepause. Neste morgen red vi videre – uten problemer tett inntil et lite hus med et støyende dieselaggregat …
Dette leder fram til noe jeg synes enten er «neste kapittel» – eller hører til her; nemlig hvordan skal vi være på lag med hesten og være sammen med hesten i det å overkomme det som kommer av nye «farer»?
«Hvordan spiser man en elefant?». »Jo; ett hundre gram om dagen». Ja; denne lille floskelen synes jeg er et fint bilde på hvordan vi skal være på lag med hesten vår: tilvenning i små, små steg der «hestunum að hafa tíma til að hugsa.» og så er klare for neste steg.
Tusen takk Gert, for at du deler så raust av dine erfaringer og refleksjoner! Her er det mye å lære for de som leser og mange viktige poeng du tar opp! Og ja, jeg tror denne listen blir mer «hva» og så får dine betrakninger (og kanskje en annen kalenderluke?) reflektere rundt ulike «hvordan,» for det er som du skriver vel så viktig hvordan vi faktisk håndterer disse tingene. 🙂 God førjultid til deg! 😊